Responsive Blog
Αναζήτηση
Άρθρα
Κατηγορίες

Help me, Instagram!

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάποιο άρθρο που να χαρατηρίζει τα social media ως πλατφόρμες μίσους και διαδικτυακού bullying ή ακόμη πως συμβάλλουν αρνητικά στην ψυχική υγεία, εντείνοντας για παράδειγμα καταστάσεις όπως η κατάθλιψη. Το Instagram, σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως αποτελεί μέσο επικοινωνίας και ενίσχυσης των διαπροσωπικών δεσμών, λανσάρει μία νέα, καινοτόμο ιδιότητα αυτο-βοήθειας!

Πώς λειτουργεί;

Ο κάθε χρήστης μπορεί να “αναφέρει” (flag) οποιαδήποτε φωτογραφία του φανεί ύποπτη (πχ φωτογραφία φίλου που να φανερώνει τάσεις αυτοκτονίας), υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας. Στη συνέχεια, το Ιnstagram θα εξετάσει το αίτημα και θα στείλει ένα μήνυμα “βοήθειας” στον χρήστη: “Μπορούμε να βοηθήσουμε; Κάποιος είδε ένα από τα posts σου και πιστεύει πως ίσως να περνάς δύσκολα. Εάν χρειάζεσαι στήριξη, θα θέλαμε να βοηθήσουμε“, παρέχοντας στον χρήστη τρεις εκδοχές μέσω του app: 1. να μιλήσεις με έναν φίλο, 2. να επικοινωνήσεις με κάποια γραμμή υποστήριξης, ή 3. να λάβεις tips στήριξης.

Όσο “κρύα” και αν ακούγεται η προσέγγιση, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει ανθρώπους που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο κοινωνικό ιστό – δίχτυ ασφαλείας ώστε να βρουν υποστήριξη. Η επίσημη ανακοίνωση από μέρους του μέσου τονίζει πως ο σκοπός του εργαλείου είναι σε κάνει να νιώθεις πως περιβάλλεσαι από μία κοινότητα που νοιάζεται για σένα, τη στιγμή που χρειάζεσαι περισσότερο αυτήν την υπενθύμιση. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια που βασίστηκε στις έρευνες ειδικών (National Suicide Prevention Lifeline και National Eating Disorders Association) δεν περνά απαρατήρητη και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικότερα σήμερα, σε μια εποχή μεταστροφής του τρόπου της επικοινωνίας.

instagram-help-2

Η νέα αυτή λειτουργία έχει ήδη κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και αναμένεται να επεκταθεί διεθνώς άμεσα. Ίσως το πιο σημαντικό σκέλος της, να είναι πως δεν βασίζει την κρίση σε κάποιον μη συναισθηματικά εμπλεκόμενο αλγόριθμο κάνοντας κάποια ανάλυση κειμένου με βάση τις λέξεις που χρησιμοποιούνται αλλά αντίθετα, βασίζεται στην κρίση του ίδιου του ατόμου και τη δύναμη της κοινότητας, που εν κατακλείδι, είναι το να νοιάζεσαι για τον άλλον.

Όροι Χρήσης